De wijze ouders

Zit jij ook wel een met je handen in het haar? Je hebt recentelijk ontdekt, of weet al een tijdje dat je een (hoog) gevoelig of (hoog) sensitief kind hebt. Maar hoe nu verder?!? Ik bied ouders de mogelijkheid tot het volgen van een Wijze Oudercursus. Een cursus met achtergrond informatie over jou gevoelige kind. Doorspekt met veel eigen ervaringen en met direct toepasbare tips en tools.

De Wijze Oudercursus is bedoel voor:  Ouders met (hoog) sensitieven kinderen, maar ouders zonder (hoog) sensitieve kinderen zijn uiteraard ook welkom.

Hoog sensitieve kinderen zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen. Daardoor zijn zij vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. Ze worden sneller overweldigd door een hoog volume of grote hoeveelheid prikkels ineens. Dit proberen ze te vermijden en zodoende lijken ze verlegen of ‘de spelbreker’. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen lijken ze ‘snel overstuur en ‘overgevoelig’ (bron: het hoog sensitieve kind; Elain N.Aron)

Het is te begrijpen dat ouders dit als probleem ervaren. De Wijze Oudercursus kan jouw helpen bij het hanteren van dit probleem. Ik kan ouders leren het gedrag van hun kind te begrijpen. Vanuit dat begrip krijgen de ouders handvatten aangereikt, die ze in de opvoeding van hun (hoog) sensitieve kind kunnen gebruiken.

In de Wijze Oudercursus krijg je als ouder meer kennis over de ontwikkeling van je hoog sensitieve kind en leer je beter op je kind af te stemmen.

Hoe vindt de begeleiding plaats?

In 4 bijeenkomsten van twee uur zal er elke avond een eigen thema centraal staan.

Thema avond 1; Wat zijn een hoog sensitief kinderen?

Sensitief betekent erg gevoelig. Hoog sensitieve kinderen hebben onvoldoende kennis en mogelijkheden om hun eigen omstandigheden te beïnvloeden. Om te voorkomen dat zij onhandige oplossingen verzinnen, faalangst ontwikkelen, hun emoties onvoldoende kunnen reguleren, of een vreemd beeld van de wereld ontwikkelen, is het nodig dat je als ouder goed kunt afstemmen op de specifieke behoeften van jouw hoog sensitieve kind. Je gaat leren evenwicht te vinden tussen volgen en leiden binnen de opvoeding. Je leert hoe je jouw kind kunt helpen eigenwaarde te ontwikkelen. Door veel achtergrondinformatie over de ervaringswereld van het kind, groeit het begrip van de ouder. Deze kan vanuit dat begrip voorkomen dat het kind overprikkeld raakt.

Thema avond 2; Communicatie met als doel je te leren juist af te stemmen op je kind

Kinderen kunnen de waarheid goed hanteren, als ze daar goed in worden begeleid. Emoties horen bij het leven en geven waarde aan onze ervaringen. Positieve bevestiging van het kind is noodzakelijk om later een sterk IK-besef te ervaren. Zo kan het kind gemakkelijker een eigen plek innemen in de wereld. Aandacht voor: Communicatie met je kind (feedback, actief luisteren, positief reageren en/of probleemgedrag ombuigen)

Thema avond 3: Het ‘script ‘van de ouder.

Ieder heeft een eigen script: een serie aangeleerde overtuigingen die jouw gedrag op onbewust niveau aansturen. Als de ouder zich bewust is van zijn/haar eigen script kan hij/zij er eventueel verandering in aanbrengen, met als doel het kind beter te begeleiden.

Thema avond 4: Echt contact met je kind.

Met contact bedoel ik: verbinding. Er zijn met je hele hebben en houden. Je verbinden, steeds opnieuw de keuze maken om aandachtig bij je kind te zijn. Deze avond zal in het teken staan van tips en tools voor een ontspannen opvoeding vanuit gezonde emotiecirkel!

Tot Slot

Klik hier voor cursus data

Bij de oudercursus is een werkboek inbegrepen, zowel ten behoeve van de cursusavond als het vervolg in de thuissituatie.

 Kosten:

160,- euro per persoon

250,- per ouderpaar

Koffie/thee en iets lekkers zijn inbegrepen.

Locatie: Voorschoten

Aanmelden: Inschrijving via mail/ Tineke@rtpraktijkvoorschoten.nl

Minimale deelname: 5 personen.

Vervolgtraject mogelijkheden in :

Kindertraining: Ik ben oké.

 

 

 

Comments are closed.